De Imminkhoeve krijgt een doorstart. Curator Hubert te Woerd heeft kopers gevonden voor het failliet verklaarde vakantieoord voor mensen met een beperking in Lemele, en voor het al langer leegstaande Laarhuis in Ommen. De koper van het Lemeler gebouwencomplex wil de vakantiebestemming voortzetten, maar wel met een extra functie erbij, opdat de Imminkhoeve het jaar rond een sluitende exploitatie kan krijgen.

Een maand geleden werd Zorg- en leefstijlhotel Imminkhoeve in Lemele failliet verklaard. Na ruim 48 jaar moest het vakantiecomplex voor mensen met een beperking de deuren sluiten. Als gevolg van de coronacrisis werden geplande vakanties geannuleerd en bleven de groepsaccommodaties en het zorg- en leefstijlhotel met Grand Café leeg.

Imminkhoeve in benen houden
De door de rechtbank aangestelde curator, mr. Hubert te Woerd van Daniels Huisman Advocaten uit Almelo, kreeg de afgelopen weken veel belangstellende telefoontjes en mails van gegadigden voor beide complexen.

,,Beleggers maar ook zorginstellingen toonden veel interesse. Sommigen wilden maar een deel van de gebouwen overnemen, maar we hebben in Lemele geprobeerd om het complex in zijn geheel te verkopen zodat het als vakantieoord voortgezet kan worden. Veel zorginstellingen hebben daar ook belang bij. En dat is gelukt. Voor Lemele en Ommen hebben we nu serieuze gegadigden.’’

De hoogste biedingen worden nu voorgelegd aan de betrokken banken, en als die akkoord gaan moeten de overnames ter goedkeuring worden voorgelegd aan de rechter-commissaris. In afwachting daarvan noemt Te Woerd nog geen namen van de kopers in spe. Het zijn wel twee verschillende partijen.

Belegger wil Laarhuis
Voor het al jaren leegstaande Laarhuis, een groepsaccommodatie aan de Stationsweg in Ommen die de stichting Imminkhoeve in 2017 al te koop zette voor 2 miljoen euro, is nu een belegger in beeld. ,,Die zal er waarschijnlijk een andere invulling voor zoeken’’, verwacht de curator.

De aspirant-koper van de Imminkhoeve wil het Lemeler vakantieoord voortzetten. ,,Maar de bestemming moet uitgebreid worden met een andere functie omdat alleen vakanties volgens die koper onvoldoende zijn voor de exploitatie het hele jaar rond’’, meldt Te Woerd.

Kansen voor buurtwinkel
Dat biedt kansen voor René van der Linde, die momenteel de animo peilt voor een buurtwinkel in Lemele. Elk huishouden zou dan 20 euro per week aan boodschappen moeten halen in die beoogde coöperatieve winkel.

Die buurtsuper – zo had Van der Linde al bekeken toen hij zijn actie afgelopen zomer startte – zou passen in de linkervleugel van de Imminkhoeve, naast het postagentschap dat hier afgelopen winter was ondergebracht..

Meerderheid is voor
Te Woerd heeft zelf niet gesproken met Van der Linde. ,,Ik ben maar een tussenpaus. Of er een buurtwinkel kan komen is aan de nieuwe eigenaar, maar het zou een onderdeel van het verdienmodel kunnen zijn.’’

Van der Linde op zijn beurt reageert blij verrast op het goede nieuws. Een meerderheid van zijn dorpsgenoten wil gemiddeld 20 euro per week besteden aan boodschappen in eigen dorp. ,,Ik heb 320 enquêtes terug, verwacht er nog 30. Ongeveer 170 huishoudens willen mee doen, 150 niet. Dus er is nog altijd een meerderheid voor het plan!’’

Bron: De Stentor; Benny Koerhuis