De Imminkhoeve in Lemele is overgenomen door Ledeboer Investments BV. Deze investeringsmaatschappij van de Almelose zorgondernemers Huub Gerard en Jan Torny is onder andere eigenaar van de zorgorganisaties Vérian en Thuisgenoten, die thuiszorg aanbieden en zorg leveren in kleinschalige woon-zorgvoorzieningen in Gelderland en Twente.

Het van oudsher vakantieverblijf voor circa 140 mensen met een beperking in Lemele, krijgt een bredere invulling. ,,Die ontwikkeling had de Imminkhoeve zelf ook al ingezet’’, vertelt directeur Huub Gerard. De Lemeler stichting mikte sinds eind vorig jaar niet meer alleen op zorgvakanties, maar wilde ook een zorg- en leefstijlhotel worden waarin gasten na een ziekenhuisopname konden herstellen en revalideren en konden werken aan een gezonde leefstijl.

Herstel coronapatiënten
,,Die tijdelijke ziekenhuiszorg en revalidatiezorg willen we voortzetten, in samenwerking met Vérian en Thuisgenoten. Daar hebben we al contact over met de ziekenhuizen in deze regio. Ook is het een serieuze optie dat medisch uitbehandelde coronapatiënten vanuit het ziekenhuis eerst hier komen om verder te herstellen, waardoor ze geen ziekenhuisbed meer bezet houden. Daar leent dit complex zich uitstekend voor. Indien nodig zouden we zo’n Covid-afdeling binnen één à twee weken operationeel kunnen hebben, mocht daar vraag naar zijn vanuit de ziekenhuizen in bijvoorbeeld Zwolle, Deventer of Twente.’’

De Imminkhoeve stelde afgelopen voorjaar zelf al veertig bedden beschikbaar aan de GGD IJsselland voor de opvang en verdere verzorging van herstellende Covid19-patiënten, maar daar werd toen geen gebruik van gemaakt.

Permanente woonzorglocatie
,,Mogelijk wordt een deel van de Imminkhoeve ook een permanente woonzorglocatie. Maar het blijft zeker ook een vakantieoord, want daar is een groot tekort aan’’, benadrukt Gerard. Ledeboer Investments wil met medewerkers en vrijwilligers van de Imminkhoeve praten die thuis kwamen te zitten toen begin september het faillissement werd uitgesproken.

Curator Hubert te Woerd die zich na het faillissement inspande voor een doorstart van het zorghotel, is blij met het resultaat. ,,Met de nieuwe eigenaar ontstaat een mogelijkheid om de locatie Lemele weer volop te benutten en haar maatschappelijke functie in de regio te bewaren. Naast de mogelijkheden die door de nieuwe eigenaar worden geboden, geeft het voor de vrijwilligers en medewerkers kansen om hun activiteiten in de doorstart voort te zetten.”

Buurtwinkel ‘leuk initiatief’
Of een vleugel van het complex in de toekomst omgetoverd kan worden tot een buurtwinkel, durft directeur Gerard nu nog niet te zeggen. René van der Linde peilt momenteel de animo onder zijn dorpsgenoten voor zo’n buurtsuper. ,,Ik heb een mail gekregen van hem maar nog geen contact gehad met de initiatiefnemer. Maar het is een leuk initiatief, waar we wel mogelijkheden in zien. We moeten samen kijken of het er in past. Als dat lukt maakt het de maatschappelijke functie die de Imminkhoeve in Lemele heeft mooi zichtbaar.’’

Bron: De Stentor 20-10-20, Benny Koerhuis